kies je kleur

klik op vlaggetje als je in België woont

vind alleen wat je bedoelt!

laatste nieuws!

Wow: rijstkorrel wordt piepklein kunstwerk

Een kunstenaar in Taiwan heeft een piepklein kunstwerk gemaakt. Hij sneed uit één rijstkorrel een standbeeld van drie kleine varkens, uit het sprookje De wolf en de drie biggetjes.

Pogingen mislukt

De kunstenaar deed drie maanden over het project, omdat veel pogingen mislukten en hij telkens niet tevreden was. Het kunstwerk is gemaakt ter ere van het Chinees nieuwjaar, dat dit jaar in het teken van het varken staat.Boete van 18,8 miljoen voor Cristiano Ronaldo

Veel belangstelling voor de rechtszaak van voetballer Cristiano Ronaldo. Hij heeft een boete van 18,8 miljoen euro gekregen, omdat hij geen belasting betaalde toen hij voor Real Madrid voetbalde.

Rechtszaak

Om te bepalen welke straf hij daarvoor kreeg, was er vandaag een rechtszaak. Samen met zijn vriendin ging hij naar de rechtszaal. De voetballer wilde graag via een achteringang naar binnen, maar dat mocht niet van de rechter.

Daardoor moest hij langs alle journalisten en fotografen lopen:

Bijna 19 miljoen euro klinkt misschien veel, maar voor Ronaldo is het niet een heel groot bedrag. Vorig jaar werd bekend dat hij zo'n 30 miljoen euro per jaar verdient bij zijn club Juventus.

Gevangenisstraf

Naast de boete kreeg Ronaldo ook een voorwaardelijke gevangenisstraf. Dat betekent dat hij nu niet de gevangenis in hoeft, maar wel als hij dit nog een keer doet.Wraak: boze man sloopt hotel met een bulldozer

Een boze bouwvakker heeft in Liverpool een hotel gesloopt met zijn bulldozer. Volgens een collega was hij kwaad op de hotel-eigenaren, omdat hij nog niet was betaald voor zijn werkzaamheden.

Het hotel was nog niet open voor bezoekers, omdat het gebouw nog moest worden afgemaakt. Volgens de website van het hotel zouden ze snel open gaan. Maar gezien deze beelden kan dat nog wel even duren:

Na de wraakactie sprong de bouwvakker uit de bulldozer en ging hij ervandoor. De politie is nog naar hem op zoek.Jongen van 15 ernstig mishandeld, drie tieners opgepakt

Een jongen van 15 is ernstig mishandeld in de plaats Spijkenisse. Van de mishandeling gingen gisteren filmpjes rond op social media. Drie jongens van 14, 15 en 16 jaar zijn inmiddels aangehouden.

Verdachten

Gisteravond meldden de eerste twee zich zelf op het politiebureau. Vandaag werd de derde jongen aangehouden. Er wordt nog gezocht naar een vierde jongen die het slachtoffer heeft aangevallen.

Kaartenactie

Volgens RTV Rijnmond is het slachtoffer ernstig gewond. Hij heeft een gebroken neus en veel blauwe plekken. Inwoners van Spijkenisse zijn een kaartenactie begonnen om de jongen te steunen. Ze vragen of mensen hem een kaartje willen sturen.Politie redt hond uit het ijs

In de Verenigde Staten is een hond gered uit ijskoud water! Politiemannen glibberden over het ijs naar 'm toe. Uiteindelijk lukte het om de hond veilig op de kant te zetten. Met een politieauto werd de hond naar een dierenziekenhuis gebracht.

Een journalist uit de buurt schrijft op Twitter dat de hond en z'n baasje inmiddels weer bij elkaar zijn.Kinderen in Irak krijgen les in een schoolbus

Goed nieuws voor kinderen in Irak. Dankzij een speciale schoolbus kunnen ze les krijgen.

Bus van hoop

Ze wonen in een sloppenwijk, waar bijna niets is. In de wijk staat sinds kort een roze bus. Het wordt 'de bus van hoop' genoemd. Kinderen krijgen er les in, en dat hebben sommigen nog nooit gehad.

In het gebied waar ze wonen werd lang gevochten. De families van de kinderen zijn alles kwijtgeraakt en wonen samen in een kamp waar ze hulp krijgen.

Sporten

De kinderen krijgen niet alleen taal en rekenen in de bus. Ze leren ook omgaan met nare herinneringen. En ze sporten samen.Toch nog een nieuw nummer van rapper Feis

Er komt nieuwe muziek van rapper Feis. De rapper overleed in januari, maar was daarvoor bezig met het maken van nieuwe muziek. Zijn vriend Winne heeft bekend gemaakt dat er vrijdag een nieuw nummer uitkomt. Hij heeft dat samen met Feis gemaakt.

Het nummer heet Dankbaar. Winne schrijft op Instagram dat de moeder van Feis graag wilde dat het nummer afgemaakt zou worden:

Na het overlijden van rapper Feis werd een herdenking gehouden. Veel vrienden, fans, collega-rappers en kinderen waren daarbij:Mag je andermans foto's gebruiken voor bijvoorbeeld een fanaccount?

Het gaat vandaag in het Jeugdjournaal over Artikel 13. Dat zijn nieuwe regels over het gebruiken van foto's, video's en muziek op internet.

Later dit jaar wordt er over de nieuwe regels gestemd. Sommige kinderen maken zich zorgen over hun fan-accounts. Daarvoor gebruiken ze foto's die ze niet zelf hebben gemaakt.

In deze video worden drie vragen over Artikel 13 beantwoord:

Of dat straks nog kan, hangt af van de Europese Unie. Zij besluiten wat de regels precies worden. Maar wat vind jij: mag je foto's en video's die iemand anders heeft gemaakt gebruiken voor bijvoorbeeld een fan-account?Code geel: het sneeuwt!

Sneeuwt het ook bij jullie? Vandaag wordt er in het hele land een dun laagje verwacht. Daarom rijden er minder treinen en zijn er extra strooiwagens ingezet. Ook vliegen er minder vliegtuigen.

Geen sneeuwstorm

Tot en met vrijdag kan het glad zijn, want het blijft de komende nachten vriezen. Weervrouw Willemijn zegt dat het verstandig is om goed op te letten, maar dat we nu niet moeten overdrijven.

De eerste sneeuw viel rond 8:00 uur in Zeeland. Nu trekt het over de rest van het land.

Daarom geldt er code geel. Dat betekent dat weer-deskundigen waarschuwen voor gladheid en aanraden extra voorzichtig te zijn.Gaan we weer mensen naar de maan sturen?

Volgens ruimtedeskundigen is 2019 het jaar van de maan. Zo worden er een boel onderzoeken gedaan op de maan en er zijn veel momenten dat ze er net even anders uitziet dan je gewend bent. Dat was afgelopen maandag ook zo, met de superbloedwolfmaan.

Mensen op de maan

Verschillende landen hebben de komende jaren grootste plannen met de maan. De Amerikanen willen bijvoorbeeld een nieuwe bemande ruimtemissie naar de maan uitvoeren.Eerste containers uit water gevist bij Waddeneilanden

Bij de Waddeneilanden zijn de eerste containers uit het water gevist. Een paar weken geleden verloor een schip 291 containers en veel van die bakken liggen nu nog op de bodem van de Noordzee.

Containers en een autowrak

Al de hele dag wordt er gezocht naar containers in zee. Niet alleen containers zelf, maar ook spullen die erin zaten zijn opgetakeld. Zoals dit autowrak:Zanger Duncan Laurence gaat naar het Songfestival

De 24-jarige singer-songwriter Duncan Laurence gaat voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival. Het jaarlijkse muziekevenement wordt dit jaar in Israël gehouden. Het is nog niet bekend welk nummer hij gaat zingen.

De jury die bepaalt wie voor Nederland naar het Songfestival gaat, is heel tevreden met hun keuze: "We werden van onze stoel geblazen door zijn song. Het is zo krachtig dat we unaniem hebben besloten dat Duncan onze man is."

The Voice

Je zou Duncan Laurence kunnen kennen van The Voice of Holland. Hij bereikte toen de halve finale.

Duncan schrijft zijn eigen liedjes:Veel gemeenten willen van hun zebrapaden af

Veel gemeenten zeggen dat ze minder zebrapaden willen. Dat blijkt uit onderzoek van het Jeugdjournaal. De belangrijkste reden voor gemeenten is dat er te vaak ongelukken gebeuren bij een zebrapad.

In Breda worden zebrapaden weggehaald. Dat gebeurt op plekken waar auto's 50 kilometer per uur rijden.

Botsingen

Sommige auto's en fietsers stoppen niet voor een zebrapad, terwijl dat wel verplicht is. Bij botsingen op zebrapaden raakten vorig jaar 176 mensen gewond. En 13 personen kwamen om het leven.

Meer zebrapaden

Ook de gemeente Den Haag wil minder zebrapaden. Kinderen van basisschool De Zonnebloem in Den Haag zijn daar niet blij mee. Zij willen juist wél een zebrapad bij hun school:Kunstenaar maakt meubels van kleurpotloden

Een kunstenaar uit Pakistan maakt kunstwerken van potloden! En dat niet alleen, met de potloden maakt hij ook meubels en spiegels. Ondertussen werkt hij aan zijn grootste kunstwerk ooit: een potloden-schommelstoel.

Wereldrecord

Hij hoopt ooit een wereldrecord te halen. En hij heeft ook een boodschap met zijn kunst. Door allemaal verschillende kleuren te gebruiken, wil hij laten zien dat iedereen over de hele wereld bij elkaar hoort.Serena Williams verslaat de beste tennisster van de wereld

Feest voor tennisster Serena Williams: ze heeft één van de belangrijkste wedstrijden uit haar leven gewonnen. Tijdens het tennistoernooi Australian Open heeft ze de nummer 1 van de wereld verslagen.

Roemenië

De nummer 1 van de wereld is Simona Halep uit Roemenië. Bekijk hier hoe Serena Williams het winnende punt maakt:

De volgende wedstrijd van Serena Williams is de kwartfinale. Die speelt ze tegen Karolína Plísková, een Tsjechische tennisster die het afgelopen jaar geen enkele wedstrijd heeft verloren.

Nederlanders

Er doen geen Nederlandse tennissers meer mee aan dit toernooi. Vorige week werden Kiki Bertens en Robin Haase uitgeschakeld.Vanavond eerste schaatswedstrijd op natuurijs

Schaatsliefhebbers opgelet: vanavond wordt de eerste wedstrijd op natuurijs van dit jaar gehouden in de plaats Haaksbergen. Op de schaatsbaan in het dorp in Overijssel is het ijs dik genoeg voor de marathon.

Wedstrijd

Ieder jaar willen schaatsbanen graag dat bij hen de eerste wedstrijd wordt gereden. Speciale mensen die het ijs meten, de ijsmeesters, besluiten waar het ijs dik genoeg is. En net zoals vorig jaar is dat dit jaar in Haaksbergen.

Om een marathon te kunnen rijden moet het ijs op de baan overal 3 cm dik zijn. Vanavond om 19:00 start de wedstrijd. De vrouwen rijden als eerste, en daarna gaan de mannen.Pietje te zien in talentenjacht en Trending op YouTube

Ken jij zanger Pietje nog? Hij was al eerder te zien in het Jeugdjournaal en wil graag de nieuwe André Hazes worden. Die droom komt steeds dichterbij, want Piet is door naar de volgende ronde van talentenjacht Holland's Got Talent!

Jury

De jury vindt hem erg grappig. De video is al meer dan 300.000 keer bekeken en staat in de Trending-lijst op YouTube. Hier kan je zijn auditie zien:

In december 2017 maakten wij deze video van Piet:Stopt Nederland met het uitzetten van asielzoekerskinderen?

'Nederland moet nu meteen stoppen met het uit het land zetten van asielzoekerskinderen en hun ouders'. Dat zeggen de politieke partijen ChristenUnie en D66. Maar de VVD, de grootste partij in de regering, is het daar niet mee eens.

Stap verder

Dit weekend werd al bekend dat de partijen CDA en D66 willen dat de regels minder streng worden. De ChristenUnie gaat nu nog een stapje verder.

De partijen die samen in de regering zitten zijn het niet met elkaar eens. Het gaat om de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Ze zullen de komende tijd verder over het Kinderpardon praten. Als de regels worden veranderd, mogen misschien meer asielkinderen en hun ouders in Nederland blijven wonen. Zoals de 9-jarige Nemr:Wat wordt het nieuws van deze week?

Wat wordt het nieuws van deze week? In De Week Die Komt laten we je iedere maandag een paar dingen zien waar je misschien wel meer over gaat horen.

Deze week beginnen de Nationale Voorleesdagen, wordt bekend welke reclame een prijs krijgt en wordt het thema van de Koningsspelen bekend gemaakt.Vannacht was er een superbloedwolfmaan: heb jij 'm gezien?

Wie vanochtend extra vroeg is opgestaan heeft een superbloedwolfmaan kunnen zien. De maan was super rood.

Dat kwam omdat de aarde vanochtend precies tussen de maan de zon in stond. Omdat het helder weer is, was de maan goed te zien:

Heb jij ook een foto gemaakt van de maan? Mail die dan naar jeugdjournaal@nos.nl. Misschien zie je jouw foto dan vandaag wel in onze uitzending of op Instagram.

Op de volgende bloedmaan moeten we nog even wachten. Die is pas in 2037.8

"Het is erg belangrijk dat kinderen op een jonge leeftijd leren het internet te gebruiken.
Datbedoelik.nl helpt hen hierin op een overzichtelijke en veilige manier."


Neelie Kroes
- Eurocommissaris voor de Digitale Agenda -

Meer reacties