kies je kleur

klik op vlaggetje als je in Nederland woont

vind alleen wat je bedoelt!

laatste nieuws!

Annelies zit in een app met gebarentaal

Mensen die slecht horen of doof zijn, kunnen met gebarentaal toch met elkaar praten. Maar hoe leer je die taal het best? Annelies van 11 hielp mee met een handige app waarmee kinderen gebarentaal kunnen leren.

Gebarentaal leren

In de app zitten 200 filmpjes van kinderen die gebaren maken. Door de gebaren na te doen kun je de taal leren. De app is dus niet alleen voor dove kinderen, maar ook voor alle andere kinderen die gebarentaal willen leren.

Annelies is zelf ook slechthorend, dus ze is blij dat de app er is.

De app is bedacht door vader Bas. Zijn zoon is doof en hij vond het lastig om met hem te communiceren.

De app heeft vandaag de Gehandicaptenzorgprijs gewonnen. Dat is een prijs voor idee dat het leven van mensen met een beperking makkelijker maakt.

We zijn benieuwd: gebruik jij weleens apps om iets te leren?Mylana woonde in een daklozenopvang

Hoe is het om geen huis te hebben? Meer dan 4000 kinderen in Nederland maken dat mee. Ze moeten een tijdje in een opvang wonen omdat ze geen eigen woning meer hebben. Ieder jaar komen meer kinderen in die situatie.

Mylana van 9 woonde samen met haar moeder een tijdje in zo'n daklozenopvang. Nu wonen ze samen in een huis voor andere gezinnen die hun huis zijn kwijtgeraakt. In het filmpje hierboven vertelt Mylana over haar tijd in de opvang.

Deskundigen maken zich zorgen. Zij vinden zo'n opvanglocatie geen goede plek voor kinderen. Dat komt doordat in de opvang vaak mensen zitten die grote problemen hebben. Ze zijn bijvoorbeeld verslaafd aan alcohol.

Speciale ruimte voor kinderen

Toch kan het soms niet anders, omdat opvangplekken vol zitten. Deskundigen vinden dan dat het huis in elk geval schoon moet zijn en dat er een ruimte is speciaal voor kinderen.

Brief

Medewerkers van de opvanglocaties hebben een brief geschreven aan de minister. Zo willen ze aandacht vragen voor het probleem en hopen ze dat er iets aan gedaan wordt.Kerkuilen krijgen speciale palen langs de snelweg

In Noord-Holland komen naast twee belangrijke snelwegen palen van drie meter hoog te staan. De palen zijn niet bedoeld voor mensen, maar voor kerkuilen. De provincie hoopt daardoor meer kerkuilen in leven blijven.

Kerkuilen worden nu soms aangereden omdat ze uitrusten op op hectometerpaaltjes. Die paaltjes steken maar een paar centimeter boven de grond uit.

Als uilen wegvliegen vanaf zo'n paaltje kunnen ze makkelijk geraakt worden door een auto of vrachtwagen.

De provincie denkt dat er minder uilen worden aangereden als ze vanaf een hogere paal wegvliegen. Deskundigen weten nog niet 100% zeker dat het werkt, daarom wordt het de komende twee jaar getest.Fan van 89 jaar wordt verrast door Ali B

Een vrouw van 89 jaar is zo'n fan van Ali B dat ze op Instagram een oproep deed. Ze vroeg aan Ali of hij een keer bij haar langs wilde komen.

Dat ging lastig, want Ali B is erg druk als jurylid bij The Voice. Daarom besloot hij haar daar uit te nodigen. De fan had de avond van haar leven. Ze kreeg een kus van Lil Kleine en mocht even op de jury-stoel zitten.

In het filmpje hieronder zie je de oproep van de vrouw:Japanse militairen spelen wedstrijd 'paal omgooien'

In Japan deden honderden militairen mee aan een bijzondere sportwedstrijd. De sport heet Botaoshi, wat in het Japans betekent: 'paal omgooien'.

Aan een wedstrijd doen heel veel mensen mee. Teams bestaan soms uit wel 150 mensen.

De sport bestaat al heel lang. Elk jaar is er een grote wedstrijd voor militairen. Ook scholieren doen de sport tijdens sportdagen op school. Daar gaat het er wel iets rustiger aan toe.Met dit digibord kun je sporten

Gymen is leuker met een digibord, denken de bedenkers van de multiBALL beweegmuur. Dat is een muur die werkt als een soort touchscreen, waar je spelletjes mee kunt spelen.

De beweegmuur wordt nu uitgebreid getest in Den Haag.

Meer bewegen

De bedenkers willen sport leuker maken voor kinderen, zodat ze meer bewegen. Op de muur kun je verschillende spellen spelen. Door een bal op de juiste plek te gooien verdien je punten.

Het is nog niet bekend of de beweegmuur ook echt op basisscholen zal worden gebruikt.200 mensen vermist door bosbranden in Californië

Meer dan 200 mensen worden vermist door bosbranden in de Amerikaanse staat Californië. Al meer dan 30 mensen zijn om het leven gekomen door de verwoestende branden.

Blussen

Hulpverleners proberen zoveel mogelijk mensen te redden. Zo'n 250.000 mensen in het gebied zijn gevlucht. Door de droogte en harde wind zijn de bosbranden moeilijk te blussen.

Vooral het stadje Paradise is zwaar getroffen. De plaats werd grotendeels verwoest door de branden:Er zijn meer arme mensen in Nederland

Er zijn meer arme mensen in Nederland dan in de afgelopen jaren. Dat staat in een onderzoek.

De afgelopen jaren was het aantal arme mensen juist afgenomen. Maar voor het eerst in vier jaar zijn het er nu weer meer geworden.

Vluchtelingen

De stijging komt voor een deel door vluchtelingen die naar Nederland zijn gekomen. Zij hebben nog geen werk hebben gevonden en hebben daardoor niet veel geld.

Minder arme kinderen

Het goede nieuws is dat er wel minder kinderen zijn die in armoede leven. Het aantal arme gezinnen met kinderen is iets lager geworden.Record! Dit zijn de snelste pizzabakkers ter wereld

Pizzabakkers in Argentinië hebben een record gebroken. In twaalf uur tijd bakten ze maar liefst 11.287 pizza's.

Boodschappen

De koks hadden flink veel boodschappen nodig. Ze gebruikten duizenden kilo's bloem, tomaten, mozzarella en olijven.

Alle pizza's werden verkocht. De opbrengsten gaan naar het goede doel.Man trouwt met virtual reality-zangeres

Een Japanse man was zo verliefd geworden op een virtual reality-zangeres, dat hij besloot met haar te trouwen. Dit weekend stapte ze in het huwelijksbootje.

Populair

De VR-zangeres heet Hatsune Miku en vooral in Japan is ze megapopulair. Ze heeft miljoenen volgers op sociale media. Ook trad ze op met Lady Gaga en Pharrell Williams. In het filmpje hieronder zie je een concert van Hatsune Miku:

De bruidegom gaf 15.000 euro uit aan het huwelijk. Hij is hartstikke gelukkig met zijn nieuwe vrouw. Of de virtual reality-zangeres hetzelfde voelt, is moeilijk te zeggen.Bijna alle scholen krijgen zonnepanelen op het dak

Bijna alle scholen in Nederland krijgen zonnepanelen. De komende jaren zullen die op daken van basisscholen en middelbare scholen worden gebouwd.

Zo ook op basisschool de Leister Igge in Friesland. In de video hierboven zie je Femke, Emma en Tieme. Zij laten zien waarom het zo handig is dat hun school zonnepanelen heeft.

Het gebruik van zonnepanelen is goed voor het milieu. Ook is het voor scholen goedkoper, omdat zij minder geld hoeven uitgeven aan elektriciteit.

Volgens de bedenkers van het plan is het ook goed dat kinderen hierdoor meer leren over duurzame energie:

Op dit moment hebben al 1000 scholen in Nederland zonnepanelen. De komende jaren krijgen de andere 6000 scholen die ook.

Toch kunnen niet bij alle scholen zonnepanelen worden gebouwd. Sommige daken zijn daar namelijk niet geschikt voor. Bij die scholen wordt gekeken naar andere manieren om duurzame energie op te wekken.Wat wordt het nieuws van deze week?

Wat wordt het nieuws van deze week? In De Week Die Komt laten we je iedere maandag een paar dingen zien waar je misschien wel meer over gaat horen.

Met deze week onder andere een belangrijke wedstrijd voor de Oranjevrouwen, een groot documentaire-festival en lessen over mediawijsheid.Straf voor Max Verstappen na duwen tegenstander

Formule 1-coureur Max Verstappen won gister net niet de eerste plaats op de Grand Prix in Brazilië. Hij lag aan kop maar werd toen geraakt door de Franse coureur Esteban Ocon.

De Nederlandse coureur was enorm boos en ging na de wedstrijd naar de Fransman toe. Op een filmpje op Twitter is te zien hoe Max Verstappen hem een paar keer duwt:

Volgens de leiding van de wedstrijd is Max Verstappen te ver gegaan. Daarom krijgt hij een taakstraf. Hij moet twee dagen meehelpen bij de organisatie van Formule 1-wedstrijden.

De Nederlandse coureur vond zelf dat hij terecht boos was, zei hij na afloop van de wedstrijd.

We vroegen aan kinderen in groep 7/8 van basisschool de Schatkaart in Pijnacker wat ze vinden van de straf.

Wat vind jij, is het terecht als je boos wordt als je verliest of niet? Reageer hieronder op onze stelling:Succes voor Nederlandse zwemsters in Tokio

Succes voor de Nederlandse zwemsters tijdens de wereldbekerwedstrijden in Tokio. Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk wonnen allebei een medaille op de 100 meter vrije slag.

Kromowidjojo werd eerste en won een gouden medaille, gevolgd door Heemskerk: zij werd tweede.

Wereld Kampioenschap

Over een maand begint het WK kortebaan zwemmen in China. De wedstrijden nu zijn de voorbereidingen daarvan.

De zwemsters staan er goed voor. Kromowidjojo won afgelopen week ook al goud op de 50 meter vrije slag en zilver op de 50 meter vlinderslag. Heemskerk veroverde een gouden en bronzen medaille. Ook Kyra Toussaint won twee medailles, een gouden en een bronzen.

Hieronder zie jeHerdenking: 100 jaar na einde Eerste Wereldoorlog

Het is precies 100 jaar geleden dat de gevechten in de Eerste Wereldoorlog stopte. Ongeveer 19 miljoen mensen kwamen tijdens die oorlog om het leven. Over de hele wereld worden de slachtoffers herdacht.

In Frankrijk kwamen veel belangrijke leiders bij elkaar voor een grote herdenking. De ceremonie was bij het beroemde bouwwerk Arc de Triomph in Parijs. De leiders van onder andere Duitsland, Amerika en Rusland waren aanwezig. Ook Mark Rutte was erbij.

Gefilmd

Het was de eerste oorlog waarbij foto's en filmpjes van de gevechten werden gemaakt. Alles was toen nog in zwart-wit en zonder geluid. Maar een Britse filmmaker heeft daar iets aangedaan. In een nieuwe film zijn oude beelden ingekleurd en is geluid toegevoegd.

In het filmpje hieronder zie je meer over de nieuwe film:Bizzey over sexy videoclips, druk zijn en huilen

De muziek van Bizzey is razend populair. Op YouTube heeft hij miljoenen views en zijn muziek wordt veel gestreamd, ook door kinderen. Milou ging bij hem langs met jullie vragen.

Huilen

In het interview legt Bizzey uit hoe hij aan zijn bijnaam komt, waarom er vaak veel naakt te zien is in zijn video's en waar hij vroeger van moest huilen. Ook vertelt de rapper dat hij nooit had verwacht dat zijn muziek ook bij kinderen zo populair zou zijn.200 kattenmummies gevonden in Egypte

Een zeldzame vondst in Egypte: archeologen vonden zeven graftombes uit de tijd van de farao's.

Mummies

In de tombes zaten wel 200 kattenmummies en beeldjes van allerlei dieren, zoals een leeuw en een koe. De beeldjes zijn gemaakt van hout en brons.

Onderzoekers blijven de komende weken in het gebied zoeken naar meer bijzondere spullen.Walvishaai aangespoeld in Japan

Op het strand in Japan is een walvishaai aangespoeld. Het dier was verdwaald en kwam in ondiep water terecht. Hulpverleners probeerden het dier terug de zee in te duwen, maar dat lukte niet op tijd. De haai is overleden.Aardverschuiving en modderstroom in arme Braziliaanse wijk

Inwoners dichtbij de Braziliaanse stad Rio de Janeiro zijn opgeschrikt door een aardverschuiving. Zeker 10 mensen zijn om het leven gekomen.

Modderstroom

De afgelopen dagen heeft het flink geregend. Daardoor is de grond gaan schuiven. Een modderstroom nam een rotsblok mee, waardoor meerdere huizen zijn verwoest. Het gebeurde in een arme wijk in de stad.

Gered

Hulpverleners hebben elf mensen onder het puin kunnen redden. De brandweer en de politie blijven zoeken naar overlevenden.Carnavalsseizoen begonnen: Sofie is jeugdprinses

Het is de elfde dag van de elfde maand en dat betekent het begin van het carnavalsseizoen. Vooral in Brabant en Limburg wordt dat groot gevierd. Maar ook op steeds meer andere plekken in het land vieren ze carnaval.

Verkleden

Om precies 11.11 uur worden elf kanonskogels afgeschoten. Veel mensen gaan verkleed de straat op. Het echte carnavalsfeest is pas in maart. Maar de voorbereidingen beginnen vanaf dit weekend en dat wordt gevierd.

Prinses Sofie

Ook wordt er ieder jaar een prins of prinses carnaval gekozen. Sofie van 16 is jeugdprinses in Venlo.

Wat vind jij van carnaval? Reageer hieronder op onze stelling:6e

"Het is erg belangrijk dat kinderen op een jonge leeftijd leren het internet te gebruiken.
Datbedoelik.nl helpt hen hierin op een overzichtelijke en veilige manier."


Neelie Kroes
- Eurocommissaris voor de Digitale Agenda -

Meer reacties