kies je kleur

klik op vlaggetje als je in Nederland woont

vind alleen wat je bedoelt!

laatste nieuws!

Gevangenisstraf en hulp voor dader van dood Romy

De jongen die het meisje Romy heeft vermoord, kreeg vandaag zijn straf te horen. Hij moet een jaar naar de jeugdgevangenis en krijgt een behandeling van minstens drie jaar. Het is de zwaarste straf die iemand onder de 16 kan krijgen.

Vermissing

Romy van 14 jaar verdween afgelopen zomer toen ze naar school fietste. Haar vader probeerde nog contact te krijgen via WhatsApp, maar kreeg geen reactie. Al snel werd duidelijk dat ze om het leven was gekomen.

Later gaf een jongen van 14 toe dat hij het heeft gedaan. Hij zit sinds die tijd in gevangenis en is veel ondervraagd.

Stoornis

Waarschijnlijk heeft de jongen een ernstige stoornis. Daarom krijgt hij niet alleen een gevangenisstraf, maar ook een jarenlange verplichte behandeling. Hij komt pas weer vrij als artsen zeker weten dat hij geen gevaarlijke dingen meer doet.Veel doden bij aanslag op moskee in Egypte

Bij een aanslag op een moskee in Egypte zijn veel slachtoffers gevallen. Volgens Egyptische journalisten zijn er meer dan 200 doden.

Terroristen zouden vanuit vier auto's op moskeegangers hebben geschoten. Ook zouden er meerdere bommen zijn afgegaan. Het gebeurde bij een plaats in de Sinaï-woestijn.

Wie?

Het is nog niet duidelijk wie er achter de aanslag zit. Het zou kunnen gaan om een aanslag van Islamitische Staat. Die groep is in die omgeving actief en pleegt vaker aanslagen.

Nationale rouw

De president gaat snel met belangrijke mensen praten om te kijken wat ze tegen de terroristen kunnen doen. Ook zijn er drie dagen van nationale rouw afgekondigd.Wow: hoepelen terwijl je door de lucht slingert

Staand hoepelen kunnen de meeste mensen wel, maar hoepelen terwijl je door de lucht slingert? Dat is natuurlijk een ander verhaal.

Deze man uit Amerika heeft er hard op geoefend. Hij slingert van ring naar ring en hoepelt er op los. Maar liefst 150 meter houdt hij het vol. Goed voor een plekje in het wereldrecordboek.Vliegende eekhoorn en power ranger in de lucht

In Amerika vieren ze feestdag Thanksgiving onder andere met grote optochten. In New York vliegen daar gigantische ballonnen mee. Duizenden mensen kwamen kijken naar de huizenhoge Spongebob, power ranger en de eekhoorn uit Ice Age.Weer prijzen voor Boef en Lil' Kleine

Rapper Boef en Lil' Kleine hebben een prijs gewonnen bij de XITE Awards. Boef won de prijs voor Beste Video voor Habiba. Samen met Lil' Kleine won hij ook nog de prijs voor Beste nummer met Krantenwijk.

Lil' Kleine won ook nog de prijs voor Beste Samenwerking voor 4x Duurder dat hij maakte met SBMG.

Dua Lipa

De prijs voor Beste Internationale Act ging naar Dua Lipa. Milou sprak de populaire zangeres een paar weken geleden toen ze in Nederland was:Langste schilderij van de wereld opgeknapt

Het langste schilderij ter wereld is opgeknapt, maar hij is voorlopig nog niet te zien. Het schilderij is 400 meter lang en bijna geen enkel museum heeft er plek voor.

Walvissen

Het schilderij Grand Panorama of a Whaling Voyage Round the World komt uit 1848 en gaat over mensen die op walvissen jagen. Het schilderij is eigenlijk een soort strip die je als verhaal kan bekijken.

1,5 x Eiffeltoren

Het duurt waarschijnlijk nog wel even voordat mensen het schilderij kunnen zien. Het schilderij is anderhalf keer zo lang als de Eiffeltoren, en ligt daarom voorlopig veilig opgerold in een werkplaats.Staatssecretaris heeft een nieuwe baan: buschauffeur!

Een opvallende beroepskeuze van politicus Fred Teeven. Twee jaar geleden zat hij nog in de regering, maar sinds kort is hij buschauffeur.

'Fantastisch'

Tegen de krant de Telegraaf vertelt Teeven dat hij het werk als buschauffeur fantastisch vindt. Hij zegt dat hij cursussen volgt en ook al als touringcar-chauffeur heeft gewerkt. Hij overweegt ook om vrachtwagenchauffeur te worden.

Regering Rutte

Teeven stapte in 2015 uit de regering van premier Rutte. Daarna ging hij nog even verder als politicus in de Tweede Kamer, maar sinds maart is hij daar mee gestopt.Rohingya mogen terug naar eigen land

De Rohingya die gevlucht zijn naar Bangladesh mogen terug naar hun land Myanmar. De twee landen hebben dat afgesproken.

Vluchtelingen

Rohingya zijn gevlucht naar Bangladesh, omdat ze in Myanmar werden gediscrimineerd. De meeste mensen in Myanmar geloven namelijk in het boeddhisme. Zij vinden dat de Rohingya, die moslim zijn, niet thuishoren in Myanmar.

Er zijn geen scholen in het vluchtelingenkamp, dus de kinderen zijn vooral aan het werk. Wanneer ze precies weer terug kunnen naar hun land, is nog onduidelijk.Viral op YouTube: de vetste 'water bottle flips'

Je gooit je flesje water omhoog, en dan maar hopen dat hij weer précies goed landt. Een paar jongens in Amerika zijn daar supergoed in.

In een filmpje hebben ze hun beste water bottle flips op een rijtje gezet. De video is in drie dagen al meer dan 11 miljoen keer bekeken.Wie is mooiste vrouw in de gevangenis?

Even geen gevangenis-uniform, maar een mooie galajurk! In een gevangenis in Brazilië was een Missverkiezing georganiseerd in een vrouwengevangenis.

Vrijheid konden de vrouwen niet winnen, maar er waren wel andere prijzen.Super shop-gekte tijdens Black Friday

Rennen naar de winkel en dringen tussen de schappen: het is vandaag Black Friday. Op die dag zijn er veel aanbiedingen in winkels en online.

Vooral in Amerika gaan veel mensen op koopjesjacht, maar ook in Nederland doen steeds meer winkels mee.

Opletten

Volgens deskundigen moet je wel goed opletten. Soms lijken spullen een stuk goedkoper, maar is dat eigenlijk niet zo.Geen enkele Nederlandse voetbalclub meer in Europese competities

Alle Nederlandse voetbalclubs zijn nu al uitgeschakeld in Europese competities.

Gisteren speelde voetbalclub Vitesse met 1-1 gelijk tegen Lazio Roma. Dat was niet genoeg om door te gaan naar de volgende ronde.

Eerder werd Feyenoord al uitgeschakeld in de Champions League en ook Ajax lukte het niet om Europees voetbal te mogen spelen.

Het is uitzonderlijk dat voor de Kerstdagen alle Nederlandse clubs al uitgeschakeld zijn. In 1998/1999 gebeurde dat voor het laatst.Famke Louise reageert op negatieve reacties op 'Op Me Monnie'

Vier dagen geleden plaatst Famke Louise haar eerste nummer Op Me Monnie op YouTube. En het lied ging meteen viral.

Inmiddels is Op Me Monnie op YouTube al meer dan 2,5 miljoen keer bekeken. Het lied stond ook lange tijd op 1 in de trendinglijst van YouTube.

Negatieve reacties

Een groot succes dus, zou je zeggen. Maar niet iedereen is enthousiast. De video kreeg meer dan 62.000 duimpjes naar beneden op YouTube. En veel mensen laten negatieve reacties achter onder de video. Sommige zeggen zelfs hele gemene dingen tegen haar. Wat vindt zij daarvan?

Iris van het YouTube-kanaal Mashup ging bij haar langs om over dat soort heftige reacties te praten.

Wij zijn benieuwd, vind jij het kunnen dat YouTubers veel haat over zich heen krijgen? Of moeten dat soort haatreacties zo snel mogelijk verwijderd worden? Reageer op onze stelling!De populairste filmpjes van de week

Het is vrijdag, dus het is weer tijd voor de Jeugdjournaal top 3! Hier zie je de drie filmpjes die deze week het meest zijn bekeken op de site en in de Jeugdjournaal-app.

1. Grote hit voor eerste single van Famke Louise

2. Sinterklaas komt aan in Dokkum

3. Iris (SpangaS) werd geboren in een verkeerd lichaam'Taggen, liken en commenten op Insta is super belangrijk'

Op een insta-post van je vrienden reageer je natuurlijk. Maar sommige van jullie hebben nog veel meer ongeschreven regels op bijvoorbeeld insta en snapchat.

Taggen en commenten

Bijvoorbeeld bij het taggen van foto's. BFF's tag je bijvoorbeeld altijd op de ogen. En als je verkering hebt, dan krijgt die een tag op de mond.

Ook de comments vinden jullie belangrijk. Bij een goede vriend schrijf je meerdere comments. Soms wel negen onder elkaar.

Stress

Veel kinderen vinden Instagram leuk, maar het kan ook voor stress zorgen. Joris praatte erover met de brugklas van scholengemeenschap Nelson Mandela in Purmerend.

Serie

Al die ongeschreven regels worden ook uitgelegd in een serie. De serie heet Netiquette en gaat over wat kinderen en jongeren wel en niet doen op social media. Hier kun je alle afleveringen bekijken.Sparsh (14) rapt en zingt vanuit zijn rolstoel

Sparsh van 14 uit Amerika is een grote hit op YouTube. Hij kan heel goed zingen en rappen en maakt covers van bekende nummers.

Zijn cover van de rap Not Afraid van Eminem is al bijna 10 miljoen keer bekeken.

Ziekte

Sparsh zit in een rolstoel omdat zijn botten niet zo sterk zijn. Dat komt door een zeldzame ziekte. Ondanks zijn ziekte wil Sparsh laten zien dat alles mogelijk is.

Kanaal

Op zijn kanaal zie je nog veel meer video's.Nederland is populair bij toeristen

Er komen steeds meer buitenlandse toeristen naar Nederland. Dit jaar al meer dan 12 miljoen.

Vooral mensen uit Azië weten ons land goed te vinden.

Europa populair

Toeristen gaan ook graag naar andere landen in Europa, maar Nederland steekt er bovenuit. Toeristen gaan het vaakst naar Amsterdam.'Koop niet zomaar spullen via Facebook of Insta'

'Bestel niet zomaar iets via social media. Check eerst wie er achter zit.' Deze waarschuwing gaat vanaf vandaag extra rond in Nederland.

Het komt namelijk best vaak voor dat mensen iets kopen en niet weten wie de verkoper is.

Dat kan zorgen voor problemen. Bijvoorbeeld als je bestelling niet wordt bezorgd. Of omdat de verzendkosten er niet bijstaan en niet duidelijk is of je het nog kan ruilen. Het is lastig om dan de verkoper op te sporen.

Goed controleren

Wil je toch iets kopen? Dan is het volgens de onderzoekers handig om goed te controleren wie de verkoper is en pas te betalen als je de spullen binnen hebt.Bram (12) helpt iedere week in een verzorgingstehuis

Niet op je vrije middag voetballen, gamen of buiten spelen, maar ouderen helpen in het verzorgingstehuis. Bram van 12 doet het. Hij bedenkt iedere week een leuke activiteit voor de bewoners.

Bram speelt spelletjes en maakt wandelingen en praatjes met de bewoners van het verzorgingshuis in het Limburgse Herkenbosch. Hij brengt hapjes en drankjes rond en volgende week organiseert hij een groot sinterklaas-feest.Record: filmrobot verkocht voor bijna 4 miljoen euro

Robby de Robot is sinds deze week het duurste filmrekwisiet ooit. Een filmrekwisiet is een voorwerp dat gebruikt is tijdens de opnames van een film. Een fan betaalde meer dan 3,8 miljoen euro voor de robot.

1956

Grote kans dat je nog nooit van Robby de Robot hebt gehoord. Hij kwam voor in de film Forbidden Planet uit 1956 en is dus meer dan 60 jaar oud.

Star Wars

Robby is een van de eerste robots die een belangrijke rol speelde in een film. Later werden andere robots veel beroemder. Bijvoorbeeld door de films van Star Wars, Big Hero 6 en Wall-E.

In het volgende filmpje zie je Robby in actie:5e

"Info zoeken is één ding, maar er wat mee kunnen, is nog veel lastiger!
DAT BEDOEL IK helpt je uit te vinden wat je zoekt."


Joris Lutz
- acteur / schrijver / muzikant -

Meer reacties