kies je kleur

klik op vlaggetje als je in Nederland woont

vind alleen wat je bedoelt!

laatste nieuws!

Waarom maakt iedereen precies dezelfde Instagramfoto's?

Veel mensen proberen op Instagram zo veel mogelijk originele foto's te plaatsen. Tenminste, dat zeggen ze. Reisjournaliste Liesbeth Rasker viel op dat ze juist vaak dezelfde soort foto's zag en dezelfde soort attributen.

Bijvoorbeeld foto's met ballonnen:

Of foto's met een opblaasbare flamingo-zwemband:

Het ziet er leuk uit, maar echt origineel is het dus niet. Waarom maakt iedereen dezelfde soort Instagramfoto's? Malou vraagt het aan een Insta-deskundige en ze maakt samen met een groepje meiden ook een paar van die populaire foto's.Sunee spreekt de stem in van de tram

Als je met de trein of met de tram reist, dan hoor je ieder station stem omroepen op welke halte je bent. Dat is altijd de stem van een volwassenen. behalve in Den Haag. Daar hoort iedereen vanaf vandaag de stem van Sunee van 11.

Een paar weken geleden is haar stem gekozen voor het omroepsysteem in de tram. De meest reizigers valt het wel op dat ze een andere stem horen dan normaal:

De stem is een idee van de van de Raad van Kinderen in Den Haag. Dat is een groep die de gemeente tips geeft over hoe mensen in de stad meer met elkaar in contact kunnen komen.

De Raad hoopt dat meer mensen met elkaar gaan praten als ze een opvallende stem horen.Duizenden kwallen bij twee waterparken

Pech voor mensen die willen zwemmen in de buurt van Ouddorp en Hellevoetsluis in Zuid-Holland. Het water daar ligt helemaal vol met kwallen!

Door de wind zijn de dieren richting de kust gewaaid. Daar kwamen ze terecht in het Grevelingenmeer bij Ouddorp en het Haringvliet bij Hellevoetsluis.

Waterparken

Bij die plekken liggen twee waterparken met veel glijbanen, maar die kunnen dus de komende tijd niet gebruikt worden.Sarah (12) wint Nationale Voorleeswedstrijd

Sarah van 12 is de winnaar van de Nationale Voorleeswedstrijd! Ze krijgt een beker en is een jaar lang kinderdirecteur van het kinderboekenmuseum in Den Haag. Ze gaat er voor zorgen dat het museum leuke dingen organiseert voor kinderen.

Finale

In de finale stonden 12 kandidaten, uit elke provincie één. Ze mochten een stukje lezen uit een zelfgekozen boek. En ze moesten een stuk lezen van een verhaal dat ze nog niet kenden. Een jury beoordeelde wie dit het beste kon.

200 duizend kinderen

De voorleeswedstrijd is voor de 25ste keer gehouden. Aan de voorrondes deden zo'n 200 duizend kinderen mee.Veel kinderen moeten te lang wachten op psychische hulp

Stel het gaat niet goed met je. Je zit niet lekker in je vel bijvoorbeeld omdat je met een probleem zit. Als je daar erg veel last van hebt en je kunt het niet zelf oplossen, dan kun je psychische hulp krijgen.

Maar heel veel kinderen moeten erg lang wachten op zulke hulp. Deskundigen maken zich daar grote zorgen over.

Wachtlijsten

Dat zo veel kinderen lang moeten wachten, komt doordat er lange wachtlijsten zijn. En dat is een groot probleem, zeggen deskundigen. Want sommige kinderen die niet op tijd geholpen worden, kunnen steeds verder in de ellende komen.

Lorenzo

Dat overkwam ook Lorenzo van 11. Hij had hulp nodig, maar vanwege een lange wachtlijst kwam die maar niet. Zijn problemen werden daardoor steeds groter.

Gelukkig zijn de grootste problemen nu achter de rug, want een tijdje terug kon Lorenzo eindelijk terecht voor therapie.

Minister

De gemeente waar je woont moet de hulp voor kinderen regelen. De minister die er in de regering over gaat, heeft afspraken met de gemeentes gemaakt om de wachtlijsten voor kinderen korter te maken. En de minister heeft nog een bijzondere tip voor kinderen:

Als je dus echt alles hebt geprobeerd en de gemeente kan je nog steeds niet verder helpen, dan mag je de minister dus een mailtje sturen met het probleem. Hij zal dan proberen een oplossing te vinden. Zijn mailadres is: hugodejonge@minvws.nlSchattig: zeldzame sneeuwtijgers geboren in China

In een dierentuin in China heeft een sneeuwtijger een vijfling gekregen.

Sneeuwtijgers zijn zeldzame dieren. Als ze jongen krijgen, zijn dat er meestal twee of vier tegelijk. Dat zo'n zeldzaam dier ook nog eens een vijfling krijgt, is dus extra bijzonder.Chinezen beklimmen toren voor zoete broodjes

Een 18 meter hoge toren beklimmen om zoveel mogelijk zoete broodjes te verzamelen. Dat doen mensen in China tijdens een groot festival.

De wedstrijd met de zoete broodjes is traditie. Ze geloven dat de broodjes in de hoge toren geluk brengen.Record met piano’s op stations mislukt door kapotte trein

Binnen één dag alle piano's bespelen die in Nederland in een station staan. Dat wilde een pianist gisteren proberen. Maar de recordpoging is mislukt.

Kapotte trein

De pianist moest in één dag op 16 stationspiano's spelen om het record te halen. Maar door een kapotte trein had hij te weinig tijd. Daardoor moest hij station Enschede overslaan.

De pianist heeft laten weten dat hij ondanks de vertraging erg trots is en een hele leuke dag heeft gehad.Grote brand bij schoolgebouw in Ede

Het gebouw van een technische school in Ede is vannacht voor een groot deel afgebrand.

De brand brak rond 11:00 uur gisteravond uit. Buurtbewoners werden gewaarschuwd om ramen en deuren dicht te houden. Het is niet duidelijk hoe de brand is ontstaan.Imker maakt baard van bijen

Het gaat al een tijdje slecht met de bijen in Nederland. Een imker wil daar aandacht voor vragen, maar dat doet hij op een nogal bijzonder manier. Hij laat tienduizenden bijen op zijn lijf zitten.

Door de bijenkoningin in zijn nek te zetten, volgt de rest van de bijen vanzelf. Volgens de man is hij maar twee keer geprikt.Koning Willem-Alexander en koningin Maxima op staatsbezoek

Vandaag gaan koning Willem-Alexander en koningin Maxima langs in Luxemburg, Ze zijn op een zogenaamd staatsbezoek. We hebben daarom drie vragen en antwoorden hierover.Ed Sheeran laat duizenden concertkaartjes blokkeren

Ed Sheeran heeft zo'n 10.000 doorverkochte kaartjes voor zijn concerten laten blokkeren. Hij wil zo voorkomen dat fans te veel geld betalen voor een kaartje.

Niet eerlijk

Het gaat om kaartjes voor de concerttour die de zanger binnenkort maakt. Net zoals bij veel andere bekende artiesten, werden veel kaartjes gekocht en voor veel meer geld doorverkocht aan fans.

Het doorverkopen voor extra geld is niet eerlijk, vindt Ed Sheeran. Hij wil dat fans voor een normale prijs naar zijn concert kunnen.

Fans helpen

De zanger gaat fans die teveel hebben betaald voor een concertkaartje helpen hun geld terug te krijgen. Ze kunnen dan voor een normale prijs alsnog een kaartje kopen.'Je moet hier komen om te zien hoe het echt is'

De achterstandswijken in Frankrijk moeten een fijnere plek worden om te wonen. Dat zegt de Franse president Macron. Daarom presenteert hij vandaag een nieuw plan om de wijken te verbeteren. Dat is hard nodig, want er zijn een hoop problemen.

Rondom grote steden

De achterstandswijken in Frankrijk liggen rondom grote steden, zoals Parijs, Lyon en Marseille. In totaal wonen zo'n 5 miljoen Fransen in zo'n banlieue. Dat is het Franse woord voor achterstandswijk.

Chelsey

Ook veel gezinnen wonen in de banlieues, zoals het gezin van Chelsey van 15. Zij woont in Sevran. Dat is een van de wijken waar het niet goed gaat. Ze vertelt in de video hierboven hoe het is om daar te wonen.

Macron vindt dat er meer naar de mensen uit de banlieues geluisterd moet worden. Verder wil hij de drugscriminaliteit aanpakken. En er moeten meer stages voor jongeren komen.Herdenking: één jaar na de aanslag in Manchester

Het is vandaag precies een jaar geleden: de terroristische aanslag tijdens een concert van Ariana Grande in Manchester. Daarom is er vandaag een grote herdenking in de kathedraal van Manchester.

Direct daarna is er in heel Engeland 1 minuut stilte.

Ariana Grande

Ariana Grande is niet bij de herdenking, maar ze heeft wel op Twitter laten weten dat ze denkt aan de slachtoffers.

Ook tweet ze een emoji van de bij. Dat is het teken van Manchester. De bij staat voor vrede en de strijd tegen terrorisme.

Op het plein vlakbij de concertzaal hebben mensen steentjes neergelegd met een bij erop om de slachtoffers te herdenken.

Wat is er gebeurd?

Een jaar geleden werd tijdens een concert van Ariana Grande een aanslag gepleegd. 22 mensen kwamen om het leven en er vielen bijna 60 gewonden. Onder de slachtoffers zijn ook veel kinderen.Twee doden bij crash met sportvliegtuigje

Twee mensen zijn omgekomen bij een ongeluk met een sportvliegtuigje. Het gebeurde in de polder bij Gouda.

Het vliegtuigje was een kwartier daarvoor opgestegen vanaf het vliegveld in Rotterdam.

Looping

Hoe het ongeluk precies kon gebeuren, is nog niet duidelijk. Volgens iemand die het vliegtuigje had gezien, probeerde het vliegtuigje een looping te maken. Onderzoekers zijn onderweg naar de plaats van het ongeluk.Zorgen over wereldberoemd gebouw in India

In India maken ze zich grote zorgen over het wereldberoemde gebouw de Taj Mahal. Door vervuiling verkleuren de muren het eeuwenoude paleis.

Rivier

Vlak naast de Taj Mahal is een grote stad. Daar rijden heel veel auto's die de lucht vervuilen. En door het bijna droogvallen van de rivier vlakbij het paleis, komen afvalstoffen uit het riool naar boven. De muren veranderen daardoor van wit in geel.

Toeristen

Elk jaar zijn er miljoenen mensen die het gebouw bezoeken. Maar volgens de gidsen van de Taj Mahal komen er door de vervuiling steeds minder toeristen op af.Fortnite gaat 85 miljoen euro verdelen over beste spelers

Het bedrijf dat de game Fortnite maakt, gaat 85 miljoen euro aan prijzengeld verdelen over de beste spelers.

Nooit eerder gaf een game-bedrijf zo veel prijzengeld weg in één game-seizoen.

E-sport

Met het prijzengeld willen de makers van Fortnite een echte e-sport maken van het spel.

Of er komend game-seizoen een groot Fortnite-toernooi komt of meerdere kleine competities, is niet duidelijk. Het bedrijf maakt dat binnenkort bekend.

Verdienen

85 miljoen euro is veel geld, maar volgens deskundigen verdient het bedrijf dat makkelijk terug. Bijvoorbeeld met spullen en dansjes die spelers kopen. Daarmee zouden de makers maandelijks meer dan 85 miljoen euro verdienen.

Ook zorgt het nieuws over het hoge prijzengeld voor extra aandacht. Daardoor gaan nog meer mensen het spel spelen.

Tips

Roel van YouTube-kanaal NOS Mashup sprak eerder met gamer Yarasky over hoe je een goede Fortnite-speler kan worden.Modderstromen in Limburg na zware regenbuien

In het zuiden van Limburg heeft het gisteravond zo hard geregend, dat ze er last hebben van een modderstromen.

Troep

In verschillende dorpen in de buurt van Maastricht stroomde modder en water door de straten heen.

Bij sommige mensen kwam de modder zelfs naar binnen. Met graafmachines en tractoren is de troep opgeruimd.

Code geel

Vandaag wordt ook weer flink wat regen verwacht in Limburg en ook in andere delen van Nederland. oor een aantal provincies is daarom code geel afgegeven.Lava stroomt in zee en zorgt voor gifwolk

Lava uit de uitgebarsten vulkaan op Hawaï is de zee in gestroomd. En dat is erg gevaarlijk.

Gif

Doordat de lava met het water in aanraking is gekomen met het zoute zeewater, is een giftige gaswolk ontstaan. Wie te dicht bij de gaswolk komt kan huid- en ademhalingsproblemen krijgen.

Bewoners op het eiland worden dan ook gewaarschuwd om er ver uit de buurt van te blijven.Recordpoging met alle stationspiano's in Nederland

Piano's op treinstations waar iedereen op mag spelen. Ze staan op 16 verschillende stations door heel Nederland om het wat gezelliger te maken. Vandaag wil een man daar een record mee vestigen.

Hij gaat vandaag alle stationspiano's af om een stukje te spelen. Vanmorgen om 5:00 uur begon hij in Maastricht en hij eindigt vanavond in Leeuwarden.

Viral

De man speelt al een tijdje piano als hobby en meestal zingt hij daar ook bij. Het idee voor deze recordpoging kwam nadat een filmpje viral ging, waarin hij een liedje speelt op het treinstation van Zwolle.

Een lijstje met nummers heeft hij niet. De man zegt dat hij gewoon gaat spelen waar hij op dat moment zin in heeft. Ook mogen mensen op de stations met verzoekjes komen.

Staat er op het station bij jou in de buurt een piano? Hieronder kan je checken hoe laat de man daar een liedje komt spelen.4e

"Griezelen is leuk, maar niet op het Internet!
Daarom Veilig, Vrolijk en Vriendelijk het Internet op met datbedoelik.nl.
Dat Bedoel Ik!
Een aanrader voor alle kinderen en alle scholen."


Paul van Loon
- kinderboekenschrijver -

Meer reacties